Welkom op mijn website.

Mijn naam is Henriëtte Nooren-van den Bogaert, ik ben getrouwd met Marty op 12-05-1999.

Wij hebben één kind met 4 pootjes, snorharen en een staartje, ze heet Klaasje.

Op 19-08-2004 kreeg ik de diagnose MS. Hoe blij ik hiermee was, kan je lezen in mijn boek.

Schrijven is mijn therapie. Door dagelijkse zaken van mij af te schrijven, ga ik weer een stapje in de richting van mijn verwerkingsproces. Omdat verwerken en accepteren van PPMS (Primair Progressieve Multiple Sclerose)bijna niet mogelijk is, schrijf ik er zo luchtig mogelijk over zonder de ernst van de situatie uit het oog te verliezen. Hierdoor hoop ik dat ik zoveel mogelijk mensen bereik.

Na veel overleg met Marty en mijn vriendin Marlies hebben wij besloten de verhaaltjes te bundelen en naar een uitgever te stappen.

Dit resulteerde in mijn boek ‘ Ik ben er één uit Duizend’!

Welke verschillende vormen/fasen van MS zijn er?

Bij MS kunnen een aantal vormen en vroege/ latere fasen onderscheiden worden. Niet voor iedereen verloopt de aandoening exact volgens deze fasen. Het verloop van MS verschilt van persoon tot persoon en is niet altijd te voorspellen. Alle soorten van MS zijn hieronder kort beschreven.

 • Clinically Isolated Syndrome (CIS)
  Dit is een eenmalig optredende MS-achtige aanval. De neuroloog ziet dit doorgaans als een aanleiding voor verder onderzoek. Een dergelijk beginsymptoom van MS is al in een vroeg stadium te behandelen. Na het optreden van een tweede aanval wordt de diagnose “klinisch definitief MS (CDMS)” gesteld.
 • Relapsing Remitting MS (RRMS)
  Dit is de meest voorkomende vorm van MS. RRMS komt voor bij ongeveer 50% van de mensen met MS. Typerend voor deze fase is dat het klachtenpatroon in ‘golfbewegingen’ verloopt. De aanvallen (ook wel bekend als ‘relaps’ of ‘schub’) wisselen af met periodes van geheel of gedeeltelijk herstel. Komt de ontstekingsreactie tot rust, dan nemen de klachten af en treedt herstel op. Gemiddeld komen tijdelijke verergeringen van klachten en verschijnselen drie keer per twee jaar voor. De uitvalsverschijnselen bij RRMS zijn meestal stoornissen van je gevoel, je coördinatie, je gezichtsvermogen en de functie van je urineblaas.
 • Secundair Progressieve MS (SPMS)
  Bij ongeveer 30 tot 40% van de mensen met RRMS gaat de aandoening na 10 tot 15 jaar over in de fase genaamd ‘Secundair Progressieve MS’. In deze fase zijn er weliswaar minder of geen aanvallen, maar treedt er wel geleidelijk aan verdere schade aan de lichaamsfuncties op. Je kunt dit opmerken doordat je bijvoorbeeld steeds moeilijker kunt lopen of doordat je snel je evenwicht verliest. Welke klachten optreden en hoe het verloop is, is per persoon verschillend.
 • Primair Progressieve MS (PPMS)
  Dit is èèn van de minst voorkomende vormen van MS (ongeveer 5% van de mensen met MS). In tegenstelling tot de andere vormen vindt er bij PPMS direct vanaf het begin achteruitgang plaats, zonder dat er zich echte aanvallen voordoen.

Ook de duur en hevigheid van een MS-aanval kunnen per persoon verschillen. Gemiddeld varieert de duur van een aanval van een paar dagen tot ongeveer drie weken, waarna een periode van een volledig of gedeeltelijk herstel volgt. Meestal is hierna een lange periode (van een paar maanden tot soms zelfs een paar jaar) zonder noemenswaardige klachten. Dit heet een remissie.

Benigne MS

Ook deze vorm komt niet vaak voor: bij ongeveer 10% van de mensen met MS. Hoewel benigne ‘goedaardig’ betekent, bestaat er geen goedaardige MS. Benigne MS is wel een mild verlopende vorm, waarbij zelfs na jaren nog nauwelijks sprake is van handicaps.

Bron: gezondheidsplein.nl

Send messageclear

De eerste donatie aan de Stichting MS research is een feit. Hopelijk volgen er meer.

Marty en ik (2003)

Bij Lingo (2014)

Met mijn yogalerares

Wat een groot respect heb ik voor jou Henriette om alles zo inlevingsvol op papier te zetten je bent geweldig en vol goede moed je bent echt een lieve vrouw 😘😘😘 heb ook veel opgestoken van jou boek dank je wel hier voor meisie
Brigitta Carolina Nooren-Aanraad
Goedemorgen Henriette, Je boek zou onder de Kerstboom komen, maar omdat er geen folie omheen zat, heb ik het in 2 dagen gelezen, Mijn complimenten, CHAPPEAU hoe je dit alles neer gezet hebt, ik wens je sterkte toe voor de toekomst en zie uit naar je tweede boek. fijn weekend, lieve groetjes Rinie
Rinie Schellen
 En ........je hebt het voor elkaar dat Ad, mijn man jouwboek in een keer heeft uitgelezen, en dat is bijzonder voor hem!
Loes van Unen-kolmeijer
ik ga t boek aan al mijn vrienden uitlenen, dan begrijpen ze mij beter en een voor jou *knuffel* wat herken ik veel zeg poeh
Reactie van Mitsai
Hallo Henriette, Hoe gaat het nu met je? Ik heb je boek gelezen in mijn  vakantie en nog een boek over eten dat ook goed aansloot bij jouw boek (ook  misschien nog wel interessant voor jou). Ik vind jouw boek indrukwekkend en heb veel  respect voor jou zoals jij met je MS omgaat. Dat je steeds in moet leveren vind ik wel het aller moeilijkste, ook om te lezen.   Ik hoor graag als je 2e boek uit komt.   Veel liefs, zeker ook voor Marty en het beste voor jullie!!   Groeten Jorien. Van Meel Motoren
Jorien van Meel
Hallo Henriëtte, ik werk op de W.W. en ken Marty. Dit weekend heb ik jouw boek met veel belangstelling gelezen. Door jouw openhartigheid heb ik nu een veel dieper inzicht in wat het zoal inhoudt als je MS hebt. Door hoe je het vertelt had ik geregeld een big smile, knap hoe je de ernstige situatie\'s op een leuke manier kunt vertellen. Jouw levenservaring heeft je levenswijsheden gebracht die anderen wellicht kunnen aanmoedigen. De overpeinzing van Liesbeth over jou als ,,de heldin met de stevige billen\'\' vond ik echt bijzonder. Het is mooi als je ondanks tegenslagen, of juist daardóór, zo\'n kijk op het leven kunt ontwikkelen. Dus .......ik heb diep respect voor je, en ook voor Marty. Ik wens jullie samen veel kracht, wijsheid en liefde en zie uit naar deel 2. Hartelijke groeten, Corrie vd Pluijm
Reactie van Corrie vd Pluijm
Goede morgen Henriette, Ik heb je boek al een paar dagen uit, als eerste wil ik zeggen dat je het knap verwoord je MS dingetjes zonder tjes moet ik eigenlijk zeggen. het is niet niks wat ons overkomt. ik zie (lees) zoveel overeenkomsten met wat mezelf is gebeurd vanaf het begin dat ik MS had (2007). Jij hebt het knap op papier gezet.
Reactie Joop van Buuren
Hoi lieve Henriëtte,
 
Ik ben heel laat met mijn reactie want ik heb je boek al laaang al uit!! Ik vond het een eerlijk én heerlijk boek. Ik heb ervan genoten en heb het haast in een ruk uitgelezen.
Het klopt precies wat er op de achterflap staat: op een luchtige wijze vertel je je verhaal zonder de ernst uit het oog te verliezen. Knap vind ik dat. Als lezer word je zo op een heel ongedwongen manier meegenomen met wat je allemaal meemaakt. Ik ben blij dat ik jouw boek heb gelezen, het was ook heel leerzaam. Dank je wel!!Rode roos
 
Ik zie je boek ook in de Loods bij de yoga van Liesbeth en heb al een paar keer gezien dat iemand een boek kocht. Dat maar veel mensen nog volgen...
 
Veel liefs 
Janine
Reactie van Janine
Hallo Henriette, Ik heb je vanmorgen gesproken toen ik je belde over de krant! Je zei mij eens naar jou website te kijken en dat heb ik met open mond gedaan. Wat moedig en stoer dat je dit zo opgezet hebt en er zo open over durft te zijn, héél mooi! Ik vindt het echt geweldig hoe jij hier over durft uit te komen en hoe luchtig en nuchter je ermee omgaat! Groeten, Sannee Koster (van de krant).
Reactie van Sannee Koster

Bij Henriëtte leidde dat zelfs tot een veroveren van Nederland en wellicht ook België. Want woensdag 27 mei heeft de presentatie van haar boek met haar verhalen over MS plaats gevonden op de jaarlijkse Wereld MS Dag in het Corpus in Oegstgeest. Daar zat in haar rolstoel een vrolijke blije Henriëtte – met Maartje van Weegen naast haar - om haar twee eerste exemplaren van haar boek "Ik ben er één uit duizend" aan de directeur van MS Research, Dorinda Roos, èn aan de (waarnemend) directeur van MS Vereniging Nederland Herman van der Weide aan te bieden.

Een boek van harte aanbevolen en te bestellen bij Henriëtte zelf ( h_nooren@ziggo.nl ) en in elke boekhandel. Het boek kost 18,00 euro waarvan 1,50 euro ten goede komt aan MS Research. Door 20,95 euro (incl. verzendkosten) over te maken op NL87RABO0143269526 tnv H. Nooren-vanden Bogaert ovv je naam en adres, heb je een prachtig cadeautje voor iemand anders nadat je het eerst zelf gelezen hebt (van Henriette mag dat). Doen hoor!

Reactie van Liesbeth Bours-Romijn
Wat een geluk dat ik als eerste aan de beurt was om jou boek te lezen, heb ik weer eens volop kunnen gniffelen van plezier! 😀 Je hebt ècht een geweldig leuk boek geschreven en je kan ook erg leuke woordspelingen maken, waar je als lezer erg door verrast wordt! Maar bovenal is het een eer om even mee te mogen kijken door jou ogen met je MS belevenissen lieve Henriëtte !🌹☔️😎 Wat fijn dat je dit wil delen, heel leerzaam! Dank je wel! Veel liefs,🍀 Corrie
Reactie van Corrie
Lieve Henriette,   Heb vandaag bijna in 1 ruk je boek uitgelezen. Ben diep onder de indruk van je doorzettingsvermogen, je positieve denkwijze, je kracht en de manier waarop je alles weet te verwoorden! Ook heb ik meer inzicht in  en begrip voor MS gekregen. Heel erg knap van je om dit voor elkaar te kunnen boksen! Maar zoals je zelf ook schrijft werkt het therapeutisch voor je; gelukkig maar, anders zou je het niet volhouden, denk ik zo! Heel veel liefs en sterkte voor allebei en mijn pet af voor Marty, die net als jij moet worstelen om alles aan te kunnen,   Dag lieverd!   Helga
Reactie van Helga