Tevredenheid op 40 m2.

Het is half één wanneer ik aan haar voordeur bel. Ik hoor het slot zoemen, ik druk de deur open. De tussendeur staat open en Jet zit als altijd met gebruind vel, in prachtige kleding en met een grote glimlach aan de eetkamertafel. Ze is rolstoelafhankelijk. Jet is mijn vriendin met MS.

Gisteren kreeg ik een appje. Of ik een paar uur achterwacht kon zijn. Dan kon haar man even naar een motorbijeenkomst. Jet kan sinds een tijdje niet meer alleen naar het toilet. Daarvoor is een tillift gekomen, maar deze moet ambachtelijk bediend worden. En daarbij heeft Jet hulp nodig van een spierbundel -lees: mij-.

Op het moment dat ik bij Jet binnenkom, voelen al mijn zorgen ineens heel klein. Ik stuiter er binnen, neem vaak iets mee voor de gezelligheid. Heb dan al met de auto boodschappen gedaan, op de fiets bloemen gekocht en honderd klusjes gedaan in en om huis.

Jet zit altijd op dezelfde plaats aan de eettafel. De muziek staat aan, de laptop staat op een steun voor haar romp. De telefoon ligt ernaast, evenals de afstandsbediening van de voordeur. En tóch is Jet een blij en tevreden mens. En Jet ziet er altijd fantastisch uit. Ze houdt van mooie kleren en ze is slank en gebruind. Haar lange donkerbruine haar zit altijd goed en haar nagels zijn immer fantastisch gemanicuurd. Haar schoenen passen bij haar outfit. Zelfs toen ze gips om haar gebroken been had, stemde ze haar kleding er kleurtechnisch nog op af. En Jet klaagt nooit.

Met Jet kun je goed sparren. Jet wijst me niet op mijn kleinzieligheid, terwijl ze er alle recht toe heeft. Haar leven vindt plaats op een veertigtal vierkante meters. En tóch denkt ze mee over de problemen met pubers, de werkgerelateerde ergernissen, mijn huis-tuin-en-keuken-problemen en mijn eeuwige foute mannen-keuze.

Ze vraagt me gewoon of ik haar op het toilet wil tillen, haar billen wil afvegen en of ik haar soep wil voeren omdat haar arm vandaag zo trilt. Jet is MS-patiënt, maar gedraagt zich niet als slachtoffer. Jet omarmt de dag. De liefde. De vriendschappen. Jet geniet van wat er wél is.

Jet is duizend maal dapperder en sterker dan ik.

2 reacties

  1. Beste Henriette,
    Wat een verhaal! Zo schitterend geschreven en zo waar. Jij komt hieruit helemaal naar voren zoals wij je hebben leren kennen. Deze mevrouw moet een echte vriendin zijn om zo over je te kunnen schrijven.
    Tiny en Koos

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.